Μινωικό Παλάτι της Κνωσού
Το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά από το Ηράκλειο, στην κοιλάδα του ποταμού Καίρατου. Ο ποταμός πηγάζει από τις Αρχάνες, διασχίζει την Κνωσό και εκβάλλει στον Κατσαμπά, το μινωικό λιμάνι της Κνωσού.
Στα μινωικά χρόνια ο ποταμός είχε τρεχούμενο νερό όλη τη διάρκεια του χρόνου και οι γύρω λόφοι καλύπτονταν από βελανιδιές και κυπαρίσσια, εκεί που σήμερα βλέπουμε ελιές και αμπέλια. Οσο για τα πεύκα μέσα στην Κνωσό, αυτά φυτεύτηκαν από τον Εβανς.Η επί 9.000 χρόνια συνεχής κατοίκηση έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον, που δεν μας επιτρέπουν να φανταστούμε εύκολα το πραγματικό Μινωικό τοπίο.Ο πρώτος οικισμός στην Κνωσό χρονολογείται γύρω στο 7.000π.Χ., στη Νεολιθική Εποχή. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη του οικισμού οδήγησε κατά τα τέλη της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. στην ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ανακτόρου της Κνωσού. Η Κνωσός αποτέλεσε έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα και το κυριότερο κέντρο εξουσίας στην Κρήτη.
Το Πρώτο αυτό Ανάκτορο καταστρέφεται κατά το 1.700 π.Χ. περίπου, αλλά ξανακτίζεται για να καταστραφεί οριστικά πια από φωτιά το 1350 πΧ. Έκτοτε ο χώρος του ανακτόρου μετατρέπεται σε ιερό άλσος της Ρέας, αλλά δεν ξανακατοικείται. Το ανάκτορο της Κνωσού αποτελεί το μνημειακό σύμβολο του μινωικού πολιτισμού σε ότι αφορά την κατασκευή, χρήση πολυτελών υλικών, αρχιτεκτονικού σχεδίου, προηγμένων τεχνικών δόμησης και το εντυπωσιακό μέγεθος του.
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Είναι το κατεξοχήν Μουσείο του Μινωικού Πολιτισμού.
Η δημιουργία του πρώτου πραγματικού Μουσείου (1904-1912) οφείλεται στους Κρητικούς αρχαιολόγους Ιωσήφ Χατζηδάκη και Στέφανο Ξανθουδίδη, Εφόρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το Μουσείο στέγασε τους πολύτιμους θησαυρούς ως το 1937, οπότε άρχισε η δόμηση του σημερινού καινούργιου αντισεισμικού κτηρίου. Με την έναρξη του B΄ Παγκοσμίου πολέμου και χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Nικ. Πλάτωνα, οι πολύτιμοι θησαυροί του Μουσείου Ηρακλείου σώθηκαν.
Καλύτερες ώρες για επίσκεψη από 17:00 για να αποφύγετε την ταλαιπωρία από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Το ίδιο επίσης ισχύει και για την Κνωσό.
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.culture.gr/2/21/211/21123m/g211wm01.html
ΦΑΙΣΤΟΣ-ΜΑΤΑΛΑ
Τα Μάταλα είναι ένα μικρό χωριό με πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις, 70 χλμ νότια Ηρακλείου. Το Μινωικό παλάτι Φαιστός βρίσκεται ανατολικά 7 χλμ από τα Μάταλα και το λιμάνι της πόλης Φαιστού την Μινωική περίοδο ήταν στο κοντινό Κομμό (Komos).Υπάρχει μια πολύ καλή αμμώδης παραλία που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες.Τα Μάταλα έχουν γίνει διάσημα για τις τεχνητές σπηλιές που έχουν χαραχτεί στους βράχους, βόρεια της ακτής. Αυτές οι σπηλιές κατοικήθηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια της προϊστορικής περιόδου. Οι τάφοι που βρίσκονται στις σπηλιές χρονολογούν από των ελληνικών, ρωμαϊκών και στις αρχές των χριστιανικών χρόνων.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 οι σπηλιές φιλοξενούσαν τους Χίπις (hippie). Αυτό ήταν ένα πολιτιστικό σοκ για την τοπική κοινότητα, η οποία δεν είχε συναντήσει κανέναν τουρίστα προτού να φθάσουν οι Χίπις. Οι μεγάλοι μουσικοί όπως τη Cat Stevens και Joni Mitchell ήταν εδώ για κάποιο χρονικό διάστημα, συνθέτοντας τα όμορφα τραγούδια για την ομορφιά του κόλπου Μάταλα.
Την ημέρα η είσοδος στις σπηλιές είναι ελεύθερη αλλά η ολονύκτια παραμονή δεν επιτρέπεται. Η έκταση είναι μάλλον τραχιά και αν περπατήσετε αποφύγετε τα ολισθηρά παπούτσια. Οι περισσότερες από τις σπηλιές δεν είναι βαθιές, έτσι ένα φως δεν θα είναι απαραίτητο.
ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Η εμπειρία και η εξερεύνηση του Μεσογειακού θαλάσσιου κόσμου αρχίζει εδώ. Εκατοντάδες είδη και χιλιάδες οργανισμοί έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο μαζί σας για να σας αποκαλύψουν τη γοητεία της συμπεριφοράς τους, τα ποικίλα σχήματα και χρώματα του δικού τους κόσμου, τις συνήθειες και τις ανάγκες τους.
Μάθετε γι’αυτά και σκεφτείτε ποιο μπορεί να είναι το κοινό μας μέλλον.
Το οροπέδιο Λασιθίου και η Σπηλιά Δικταίου Άντρου
Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι το υψηλότερο κατοικημένο οροπέδιο στην Ελλάδα (800), μια επίσκεψη σε αυτή την όμορφη ορεινή περιοχή θα πρέπει να περιλαμβάνει στάσεις σε γραφικά χωριά Κράσι με το γιγαντιαίο πλάτανο που είναι στην πλατεία του χωριού λέγεται ότι είναι το παλαιότερο δέντρο στην Κρήτη.και Μοχού.
Το εντυπωσιακό σπήλαιο Δικταίο Αντρο (σπήλαιο Ψυχρού), η μυθική γενέτειρα του Δία, βρίσκεται σε υψόμετρο 1025m, δυτικά από το χωριό Ψυχρό, από την πλευρά ενός βουνού πάνω από το πανέμορφο οροπέδιο του Λασιθίου. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο από ένα απότομο μονοπάτι, 20 λεπτά ανάβαση, στη στενή είσοδο του σπηλαίου. Μόλις στο εσωτερικό του σπηλαίου ακολουθήσει μια απότομη κάθοδος των 60 να καταλήξουν σε υπόγεια πισίνα και διάφορες αίθουσες με πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.